DR Waarom

Praktisch en dichtbij. Kindjes die gedragen worden in doeken of dragers huilen minder, slapen beter en ontwikkelen zich beter. Gelukkig herontdekken we de voordelen van het dragen van kinderen.

 

 

WAAROM DRAGEN?

 

ERGONOMIE

 

DOEKEN&DRAGERS

 

 

 

 

Een mensenbaby komt volledig hulpeloos ter wereld. Hij/zij is afhankelijk van ouders en andere verzorgers om te overleven, te groeien en te ontwikkelen. Het dragen van kinderen voldoet aan hun nood om dichtbij anderen (hechtingsfiguren) te zijn. Zowel ouder als kind ondervinden vele voordelen van de nabijheid die een doek of drager biedt. Kinderen die gedragen worden, huilen ongeveer de helft minder dan andere kinderen en slapen beter, waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

 

Hechten

Meer en meer is men overtuigd van de positieve effecten van “skin-to-skin-contact” bij pasgeborenen. Kinderen die meteen na de bevalling bij de moeder gelegd worden (blote huid-op-blote huid) huilen de eerste uren minder, eventuele borstvoeding komt makkelijker op gang en het opbouwen van de band die moeder en kind moet binden voor de rest van hun leven kan meteen beginnen.

Jammer genoeg stopt het verhaal nog te veel bij die eerste nabije contacten. Nochtans is aangetoond dat de nabijheid van ouder en kind een positieve invloed heeft voor de vorming van oxytocine. En het is net oxytocine die zorgt voor een stevige en onbreekbare binding tussen ouders en kinderen. Dankzij dit hormoon kunnen we de ander “graag zien”. De oxytocine maakt dat ouders beter gewapend zijn tegen de beproevingen van het ouderschap, omdat ze korter moeten slapen, zich beter voelen, en ondanks moeilijkheden hun kindje toch graag kunnen blijven zien!

 

Impact op de sociaal-emotionele ontwikkeling

Kindjes die gedragen worden vanaf het begin, zijn beter in het inschatten en aangaan van sociale contacten. Ze maken zich sneller de nodige vaardigheden eigen om de gelaatsuitdrukkingen van anderen te onderscheiden en te interpreteren. Ook hebben ze zelf invloed op de volwassenen rondom hen. Ze weten hun aandacht niet alleen te trekken op eigen initiatief, maar ook beter vast te houden.

Dit alles is te verklaren, doordat gedragen kinderen zich op ooghoogte met de volwassenen rondom hen bevinden. Ze kunnen hen naar hartelust bekijken, hun interacties met anderen volgen en zelf makkelijk de aandacht van deze volwassenen trekken. Er wordt vaker tegen hen gepraat dan wanneer een kind zich lager bij de grond en dus verder van de interactiewereld van volwassenen (in bijvoorbeeld een buggy) bevindt.

 

Gezondheid

Rechtop gedragen worden heeft een positief effect op de klachten van baby's met reflux, of darmkrampen. De vertering wordt gestimuleerd en de kleppen van de maag worden minder op de proef gesteld in deze positie.

Er zijn vele mogelijke stressfactoren voor baby's: honger, pijn, ongemak, scheiding van de ouder, de grote hoeveel indrukken die het kind te verwerken krijgt op een dag, enz.

Stress uit zich door een sterk verhoogde aanwezigheid van Cortisol in het bloed. Kinderen die gedragen worden ervaren minder stress (veel lagere Cortisolwaarden), waardoor ze beter slapen, een sterker afweersysteem hebben en minder spijsverteringsproblemen.

Natuurlijk zijn er ook “kleine” gezondheids-meevallers: zo zitten kinderen in een buggy volop in de sterkste concentraties uitlaatgassen omdat ze zich dichter bij de grond bevinden! Hou je kleintje dus hoog en ... gezond bij je!

 

Uitwerking op de fysieke ontwikkeling

Onderzoek toont aan dat kinderen die gedragen worden in een ergonomische drager of doek (met aandacht voor de natuurlijke kromming van de wervelkolom van baby's), in hun latere kindertijd minder rug- en nekproblemen ontwikkelen.

Door de spreid-hurk of M-positie van de benen is de kans op problematische ontwikkeling van de heupgewrichten bij kinderen met aanleg tot heupdysplasie veel kleiner.

Is er risico op heupdysplasie: knoop dan extra zorgvuldig en zorg voor een juiste spreidingsgraad van de benen! Voor meer informatie rond ergonomie klik hier (LINK)

 

Handig handen-vrij

Je kind bij je dragen in een ergonomisch draagsysteem heeft vele voordelen op ontwikkeling en gezondheid, maar het is ook ongelofelijk handig! Je hebt je kindje dichtbij je, kan beter inschatten wat er op jullie afkomt en je komt overal makkelijk doorheen.

Daarbovenop kan je een drager of doek makkelijk op een klein plekje overal mee naartoe nemen.

 

Zalig dichtbij

Dragen doe je in de eerste plaats toch ook gewoon omdat het zo een fijn gevoel geeft om dichtbij je kleintje te zijn. En zo simpel mag dat zijn!

 

Babydragen is echt voor iedereen: ongeacht je culturele achtergrond of opvoedkundige aanpak. Probeer het uit en laat je overtuigen! Ook voor jou is er een draagwijze die bij je past: wij helpen met plezier meezoeken.