DR Ergonomie

Praktisch en dichtbij. Kindjes die gedragen worden in doeken of dragers huilen minder, slapen beter en ontwikkelen zich beter. Gelukkig herontdekken we de voordelen van het dragen van kinderen.

 

 

 

 

 

Heb je gekozen om je kindje bij je te dragen: super! Dan ben je alvast op de goede weg. Toch zijn er vele verschillende manieren van dragen en nog veel meer draagsystemen om deze toe te passen. Als draagconsulent ben ik overtuigd over het nut en het belang van ergonomisch dragen. Draagzolder helpt je graag op weg om een ergonomisch systeem uit te zoeken dat bij jouw noden past. Je kan ook zelf op zoek: neem deze aandachtspunten zeker mee op je speurtocht!

 

De wervelkolom: ondersteunen, niet forceren!

Een baby wordt niet geboren met een skelet dat reeds gevormd is zoals dat van een volwassene. De typische S-vormige wervelkolom ontstaat pas later. Een pasgeborene heeft een C-vormige (bolle) ruggengraat. Een zachte drager (zoals een zachte voorgevormde drager, of een doek) volgt de lijn van het lichaam van je baby en zorgt (mits voldoende aanspannen) voor de ideale ondersteuning voor het zich nog volop ontwikkelende kind.

Wanneer je een drager gebruikt die een stuggere rug heeft, dan fungeert deze als plank, waartegen je baby rechtop wordt “gedwongen”. Op deze manier komt er extra druk op de onderrug en het bekken van je baby.

 

De benen: M-positie of kikkerhouding

Bij het dragen van een kindje in een doek of drager is het belangrijk dat deze de baby ondersteuning biedt van “knieholte tot knieholte”. Alleen op deze manier kan een kind goed in de drager zakken en dus met het zitvlak lager dan de knieën komen te zitten. Op deze manier worden kinderen optimaal ondersteund en komen de heupgewrichten op de goede manier in de heupkom te zitten, zodat deze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Vooral bij kinderen met een natuurlijke aanleg voor heupdysplasie is het belangrijk hier extra aandachtig voor te zijn, aangezien een correcte druk in het heupgewricht nodig is om deze goed te laten ontwikkelen. Wanneer er reeds aanleg (en dus een slecht gevormde kom) aanwezig is, is het moeilijker het zachte gewricht correct te laten uitharden en zal een correcte positionering van de benen en heupen extra belangrijk zijn! Ga in dit geval ook steeds in overleg met de handelende arts voor je gaat dragen en contacteer een draagconsulent voor aanvullende informatie.

 

De drager/verzorger

Voor de ontwikkeling en het comfort van je kindje is ergonomisch dragen zeer belangrijk, maar ook voor de ouder, grootouder, verzorger, enz... die het kind draagt is ergonomisch dragen zeer belangrijk. Enkele regeltjes zorgen ervoor dat je jezelf niet overbelast tijdens het dragen van je baby.

Luister naar je eigen lichaam...

Je lichaam vertelt je wel wanneer iets iet goed zit: luister hier ook naar. Voelt iets niet helemaal goed, of krijg je pijn: haal je kindje uit de doek of drager en begin opnieuw. Neem ook voldoende rust. Zeker wanneer je een ouder kindje begint te dragen is belangrijk het dragen op te bouwen. Wanneer je draagt vanaf de geboorte (of toch als je kindje nog erg klein is) groeit je kracht mee met je baby...je bouwt het dragen op een natuurlijke manier op.

• Span je doek voldoende aan...

Je kan een draagdoek bijna niet 'teveel aanspannen'. Zit je doek te strak dan zal je kleintje wel protesteren. Zit hij echter te los: dan gaat je baby gewoon lekker achteruit hangen: dit maakt het dragen zeer zwaar voor de drager. Dit is een van de redenen dat dragen met het gezichtje van je baby naar buiten toe zo zwaar draagt: je kind HANG letterlijk van je lichaam weg en trekt je in een onnatuurlijke houding.Hoe dichter je kindje tegen je aanligt, hoe minder je zijn/haar gewicht voelt tijdens het dragen!

• Zorg voor een goede verdeling van het gewicht...

Bij een drager is een heupband onontbeerlijk voor een goed draagcomfort. Bij een doek zorgen een band over je borst, een kruis op je rug, het voldoende hoog dragen van je kind, enz... voor een goede gewichtsverdeling.